Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Adevărul
Anul şi data apariţiei: 04.10.2010
Tematica: Tinerii romi - educaţia
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Oana Sandu
Titlul articolului: Ajută cărţile vechi să ajungă la cititori noi!
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.adevarul.ro/scoala_educatie/clasele_cinci_opt/Ajuta_cartile_vechi_sa_ajunga_la_cititori_noi_0_347365735.html


La şcoala nr. 125 din sectorul 5 al Capitalei, zona Măgurele, învaţă mai mulţi copii afectaţi de sărăcie, majoritar rromi. Aici, la periferia Bucureştiului, învaţă 300 de elevi, iar şcoala nu a beneficiat până acum de niciun  proiect pentru susţinerea copiilor.

Ioana, din clasa a IV-a, vrea cât mai multe cărţi în biblioteca de la ultimul etaj al clădirii.

„Mi-aş dori foarte mult să avem la şcoală o bibliotecă în care să fie cărţi cu poveşti, frumos colorate, să citim împreună, toţi colegii, şi să aflu lucruri noi despre oameni, despre lume. Cand mă fac mare vreau să fiu învăţătoare, să-i învăţ pe toţi copiii să citească", spune ea.

Colegul ei de clasă Robert spune că i-a plăcut să citească „Fram, ursul polar". „Într-a II-a l-am citit. La grădiniţă am învăţat să citesc. Nu-mi plac poeziile, pentru că sunt scurte", recunoaşte băiatul.

Încurajare pentru copii

Actriţa de etnie rromă Doiniţa Oancea le-a citit copiilor din clasa a IV-a povestea „Copilul cel Isteţ" de Petre Ispirescu şi le-a explicat că ,pentru a avea succes în viaţă, trebuie să înveţe continuu. Acum doi ani, Doiniţa a absolvit studii postuniversitare la Universitatea Central Europeană de la Budapesta.

„Sunt astăzi aici ca să vă spun că şcoala este foarte importantă. Dacă vreţi să faceţi ceva în viaţă, este foarte important pentru voi să învăţaţi, indiferent de etnie. Şcoala vă ajută foarte mult. Eu am urmat cam 21 de ani de şcoală. Astăzi, la 27 de ani, sunt într-o altă facultate şi vreau să vă spun că toate cunoştinţele pe care le dobândiţi vă ajută să aveţi un viitor frumos".

Cărţi strânse şi pentru alte şcoli

 

În campania „Donează o carte", de anul trecut şi până acum, au fost strânse  peste 6.000 de cărţi care au ajuns în cinci şcoli din Baia Mare, Reghin, Bucureşti, Rudeni, Ponorata şi, mai departe, în mâinile a peste 800 de copii. Campania este doar o parte dintr-un proiect mai larg, finanţat prin fonduri europene, care încearcă să crească nivelul educaţiei în şcoli unde învaţă elevi de etnie rromă, dar şi să stopeze discriminarea din sistemul de educaţie.

„Seara Bunicilor"

Magda Matache, director al organizaţiei Romani Criss, declară că proiectul se desfăşoară în 100 de şcoli, „care întâmpină fenomenul de segregare în educaţie, unde copii rromi au rezultate foarte scăzute sau unde întâmpinăm fenomenul mariajului timpuriu".

În clasele respective, profesorii predau educaţie interculturală, unde îi învaţă pe copiii despre egalitate şi toleranţă. Tot în aceste şcoli, seniorii comunităţii locale sunt invitaţi la „Seara Bunicilor" să-şi spună povestea vieţii.

„Personalităţi de etnie rromă îi îndeamnă pe copii să-şi recunoască identitatea, îi încurajează să nu se simtă prost că sunt rromi", explică Matache. Bucureştenii pot dona cărţi vechi la librăria Cărtureşti de pe Arthur Verona.

"Dacă vreţi să faceţi ceva în viaţă, este foarte important pentru voi să învăţaţi, indiferent de etnie. Şcoala vă ajută foarte mult."

Doiniţa Oancea

actriţă de etnie rromă

"Proiectul se desfăşoară în şcoli unde copii romi au rezultate proaste sau unde întâmpinăm fenomenul mariajului timpuriu."

Magda Matache

director Romani Criss

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.